Super Bowl Intangibles Bahagian II: Pasukan Khas

Salah satu bidang yang paling diabaikan dalam analisis bola sepak adalah pergaduhan pasukan dan kedudukan lapangan yang istimewa. Bagi sesetengah pasukan, ia lebih penting daripada yang lain tetapi secara keseluruhan, ia memainkan peranan yang sangat besar dalam menentukan hasilnya. Kedudukan lapangan yang menang tidak semestinya diterjemahkan sebagai memenangi perlawanan bola sepak tetapi pasukan yang bermula dari garisan 30 halaman sendiri berbanding dengan garis 20 halaman mereka sendiri mempunyai kelebihan besar walaupun 10 ela nampaknya satu minit. Mari memecahkannya.

Pasukan Khas

Thomas Jones mega888 diberi MVP di NFC Championship dengan alasan yang jelas tetapi Mike Greenberg dari Mike dan Mike Early Morning di ESPN memanggil pemain Bear Brad Maynard sebagai MVP dan saya setuju sepenuhnya dengannya. Empat dari tujuh tendangannya membuat serangan Orang Suci jauh di wilayah mereka sendiri, dan tendangan yang dia lontarkan di garisan lima pekarangan Saints menyebabkan keselamatan kritikal yang menghentikan pergeseran momentum yang baru dilakukan New Orleans.

Dalam cuaca di Chicago pada hari Ahad, anda menganggap penalti akan menjadi beban, tetapi Maynard mencecah 48, 51 dan 66 ela pada suku ketiga. Ketika itu dikatakan dan selesai, Saints mengakhiri permainan dengan rata-rata kedudukan padang permulaan dari garisan 22-halaman mereka sendiri. Sebaliknya, Chicago memulakan perjalanan dengan kedudukan medan rata-rata dari barisan 44-yard sendiri. Giliran membantu kedudukan tetapi Bears bermula di garisan 20 halaman mereka hanya sekali setelah lima tendangan.

Dalam permainan lain, pukulan adalah terhad tetapi berkesan. Kedua-dua penumpang rata-rata melebihi 51 ela sepakan yang membantu meletakkan padang di kedua-dua belah pihak. The Patriots memenangi pertempuran kedudukan medan permulaan rata-rata 12-halaman kerana tempat permulaan terbaik Colts adalah garisan 33-halaman mereka sendiri pada 12 pemanduan tidak termasuk pemanduan terakhir selepas pemantauan. Di sinilah Bears mungkin tidak memiliki kelebihan kerana Indianapolis tidak membiarkan kedudukan buruk sampai kepadanya kerana dia mempunyai tujuh pemanduan 59 ela atau lebih.

The Colts and Bears masing-masing menduduki tempat ke-10 dan ke-11 dalam melakukan net dalam musim biasa, tetapi itu tidak menceritakannya. Chicago berada di kedudukan ke-2 liga dengan rata-rata pulangan dan ke-9 rata-rata pulangan awal kerana memiliki senjata paling berbahaya di rookie Devon Hester. Hester mengembalikan tiga tendangan dan dua tendangan awal untuk musim ketika dia menduduki tempat ke-2 dan ke-5 di halaman belakang dalam kategori masing-masing. Dia harus mengeluarkan air liur setelah apa yang dilakukan oleh Ellis Hobbs dan New England pada hari Ahad yang lalu.

Hobbs mengembalikan enam kickoff untuk rekod kejuaraan persidangan 220-halamannya ketika menyiapkan gol dengan larian 80-halaman dan gol padang dengan kembali 41-yard. Hester tidak diragukan lagi mampu membawa satu gol lagi tetapi jika dia bermain seperti dia menentang Seattle, pendahuluan itu akan hilang. Pada enam kepulangan, dia hanya mempunyai 56 ela dan tiga ketinggalan. Musim ini dia meraba-raba bola 12 kali jadi pada kadar itu, ada kemungkinan 2-untuk-1 dia meraba-raba dan bukannya mengembalikan tendangan untuk skor.

The Colts mempunyai penendang klac terbaik yang pernah ada di Adam Vinatieri jadi itu merupakan kelebihan besar di bahagian tendangan. Namun, jangan katakan itu kepada Chicago atau orang lain kerana itu tidak benar. The Bears melawan dengan Robbie Gould yang terbukti menjadi Mr. Clutch sahaja memenangi pertandingan 49 ela menentang Seahawks. Dia berusia 32-36 musim ini dan itu adalah dengan bermain di Chicago. Vinatieri adalah pepejal 25-28 tetapi ia berada di dalam kubah. Secara keseluruhan, Bears berada di puncak NFL dalam kecekapan menendang sementara Colts berada di tangga ke-8.

Melihat semua kategori pasukan khas, Chicago memang mempunyai kelebihan yang menentukan. Sekiranya Bears menang, MVP kemungkinan besar bukan Maynard, Hester atau Gould walaupun dua yang terakhir mempunyai tembakan dari luar. Sekiranya ada, kemungkinan itu adalah usaha kumpulan. Persoalannya, cukupkah itu? Itu tidak cukup untuk Patriots dalam Kejuaraan AFC dan walaupun menduduki tempat 25 lebih rendah daripada Bears di liga pada pasukan khas, nampaknya tidak terlalu mengganggu Indianapolis.

Seterusnya: Permainan Bergegas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *